Herbestemming Martinuskerk in Oosterend Texel

Plaats: Oosterend
Jaar: 2023

Herbestemming van oude gebouwen is een uitdaging: hoe geef je een monument een nieuwe bestemming, een nieuwe toekomst met behoud van de kwaliteiten van zo’n gebouw? Hoe zie je de mogelijkheden van zo’n gebouw? Hoe zorg je ervoor dat de toekomstie energierekening niet de pan uitrijst? Hoe doe je zoiets bij een ‘moeilijk’ gebouw als een kerk?

Dat begint met een (potentiële) eigenaar die de kwaliteiten en de mogelijkheden van het gebouw ziet en een architect die de kwaliteiten van het pand en de eisen van de opdrachtgever kan vertalen in een ontwerp waar iedereen blij van wordt. Om dat te realiseren heb je ook een bevlogen en vakkundige aannemer nodig. De verkoop van deze kerk geschiede onder gunning.

Voor Assurantiekantoor Bremer realiseerde we dit concept, waarbij we gebruik maakte van het Box - in - box principe. De "doos" moest alle functies voor het kantoor bevatten. Wij ontwierpen dit meubel als een losstaand element in de lege ruimte van de kerk. De kerk werd Bremer door het kerkbestuur gegund omdat we met veel respect met het bestaande bouwwerk om zijn gegaan. Om het binnenklimaat in de kerk te verbeteren wordt er een microklimaat in het meubel gerealiseerd. De ruimte eromheen werkt als een bufferruimte die in de winter de kou en in de zomer de warmte buiten de deur houdt. De massa en het volume van de kerk moet voldoende langzaam verwarmen/afkoelen om een prettig binnenklimaat te realiseren.